woensdag 14 januari 2009

Oefening namen noemen en groepsvorming


Van Rusteloze Robert naar Rustige Robert,

Vaak is het voor de meeste mensen lastig om de namen van de andere deelnemers te onthouden. Zeker als je de naam maar een of twee keer kort hebt gehoord. Daarom hier een oefening die helpt de namen sneller onder de knie te krijgen én die helpt om het vertrouwen binnen de groep snel te laten toenemen.

Bij deze oefening ga je in een grote kring staan en vraag je iedereen bij zijn voornaam iets leuks te verzinnen dat met de zelfde letter begint en wat je characteriseerd.

Als leider/trainer begin je dan met bijvoorbeeld mijn naam is Robert, Rustige Robert. De groep herhaalt dan "Hallo Rustige Robert".
De volgende zegt dan b.v. mijn naam is Harry, Haastige Harry. De groep herhaalt dan "Hallo haastige Harry". Dan komt "Aangepaste Andrea", "Uitgebluste Udo", etc., etc.

Als de ronde klaar is en de groep is terug bij jezelf, zegt de groep nog een ronde alle namen maar zónder dat de persoon in kwestie zijn/haar naam zelf hoeft te zeggen, die hebben we namelijk collectief onthouden.

"Het vertrouwen binnen een grotere groep onstaat vanuit kernen van twee".
Om een snelle vertrouwensband op te bouwen binnen een grotere groep laat je eerst kleinere vertrouwenskernen ontstaan door mensen in clusters van twee met elkaar te laten werken. Laat in dit geval b.v. de mensen die tegenover elkaar in de cirkel (tegenvoeters) staan kort even aan elkaar vertellen waarom ze juist die beschrijving hebben gekozen, of ze een alternatief hadden, hoe ze tot de keuze kwamen, etc. Door vele kleine kernen van uitwisselling te creëren begint het vertrouwen in de groep sneller.

En na de eerste pauze kun je dit nog een keer herhalen om het goed te laten bezinken. Let op dat de groep goed door elkaar staat anders is het waarschijnlijk te gemakkelijk maar vooral komen de dezelfde mensen dan waarschijnlijk weer dezelfde "tegenvoeters" uit de cirkel tegen waaraan ze eerder al hadden verteld waarom ze een bepaalde beschrijving hadden gekozen.



Geen opmerkingen: