maandag 22 september 2008

Anders denken

Hoe kun je oplossingen vinden die niet meteen voor de hand liggen.

Tijdens brainstorming sessies is het vaak lastig voor deelnemers om ideeën te genereren die buiten het vastgeroeste patroon liggen. Zo kan het zijn dat de deelnemers alleen met standaard oplossingen komen omdat ze door de groep niet afgewezen willen worden of omdat de spelregels van het tussentijds beoordelen overtreden worden.

De spelregels van het niet tussentijds beoordelen dienen duidelijk gemaakt te worden en hier moet iedereen zich aan houden. Om het vertrouwen binnen de groep iets op gang te helpen kunt je ze vragen in de huid te kruipen van bijvoorbeeld: Napoleon, Donald Duck, Mahatma Gandhi, Steven Spielberg, moeder Teresa, E.T., Sir Richard (Branson) van Virgin, Einstein, een Inuit (Eskimo), een 5 jarig kind of een 100 jarige, iemand die blind is, een maffiabaas, een boer, Steve Jobs (Apple), een astronaut, een duiker, enz.

Hierdoor worden de ideeën losgekoppeld van de deelnemer die ze inbrengt en worden de deelnemers met hun gedachten losgemaakt van die standaard oplossingen. 

Andere methodes zijn het geheel omdraaien van bestaande zaken. Een voorbeeld is: stel dat er geen papier meer was omdat het net zo duur was als goud, wat zou je dan doen? Stel je voor dat er geen plastic verpakkingsmateriaal meer gebruikt mocht worden.


Geen opmerkingen: