zaterdag 31 januari 2009

Oplossingsgericht werken


Even een paar belangrijke zaken bij het werken naar oplossingen.

Een tijdje geleden las ik ergens een artikel over de verschillende kenmerken van probleemoplossers. Wat mij opviel was dat er in het artikel naar mijn mening veel te weinig aandacht was voor de synergie die ontstaat uit samenwerking. Maar ook een paar andere zaken kwamen naar mijn mening niet of te weinig aan bod.
Daarom hier een paar zaken die voor mij OOK thuis horen in de top 10 van oplossingsgericht werken.

De root cause analysis
Zorg dat je eerst bij de kern van het probleem komt door een gedegen root cause analysis door te voeren. Dit betekend dat je open vragen blijft stellen totdat de kern van het probleem helder is. Vaak zie het probleem er daarna heel anders uit en komt het uit een andere hoek dan oorspronkelijk gedacht. Zorg dat je waar mogelijk meerdere mensen van verschillende diciplines c.q. afdelingen betrekt in deze analyse.

Samen werken, samen werken en samen werken!
Wat mij toen het meeste opviel in de lijst was het totaal afwezig zijn van het creëren van synergie, betrokkenheid en motivatie door de oplossingen samen met de verschillende belanghebbenden uit te werken. Juist het inspelen op elkaars ideeën en het samen werken aan oplossingen voorkomt 80% van de gebruikelijke weerstand die ontstaat als "de oplossing" van bovenaf opgelegd wordt.

Gebruik "future pacing" om in de toekomst te kijken.
Mensen die nog nooit een "future pacing" reis hebben gemaakt zullen het belang hiervan waarschijnlijk maar moeilijk op waarde kunnen schatten, maar de reis naar de toekomst duurt maar een half uurtje maar kan heel veel problemen voorkomen.

Als er een oplossing (uit de vele die waarschijnlijk mogelijk zijn) is gekozen, dan gebruik je de techniek van "future pacing" om te onderzoeken of de gevonden oplossing goed aanslaat door zelf of anderen te laten reizen naar een tijd in de toekomst en dan het resultaat van de toegepaste oplossing vanuit deze positie in de toekomst te beoordelen door terug te kijken vanuit die toekomst tot aan het moment waarop de oplossing werd geïntroduceerd (het huidige hier en nu). Dit kun je alleen goed doen als de reis naar de toekomst begeleid wordt door iemand die daar ervaring mee heeft.

Geen opmerkingen: