maandag 10 november 2008

Ecologisch Financieel Adviesbureau


Misschien een nieuw buisiness model voor de komende 20 jaar?

Een paar weken geleden zag ik een uitzending van VPRO's Tegenlicht over zonne-energie. Daar zag je een Duitse investeerder die zelf op zoek ging naar geschikte daken om er op eigen kosten zonnepanelen op te plaatsen.  Afgelopen weekend luisterde ik naar een programma op PBS over de verschillende hindernissen die een particulier moet overwinnen om b.v. zonnepanelen te kunnen  plaatsen.

Ik luisterde naar het PBS programma toen het mij ineens duidelijk werd. Als je de mensen massaal wilt betrekken bij het invoeren van ecologische projecten zal er iets moeten veranderen. Het mooiste zou het natuurlijk zijn als we die paarse krokodil meteen de laan uit konden sturen, maar dat is waarschijnlijk niet eens nodig en er is nog genoeg andere rompslomp bij zo'n project. Dit biedt zo zelfs kansen voor een nieuw concept.

Het concept:

Zet een franchise organisatie op b.v. "Het Ecologisch Financieel Adviesbureau".

Dit full service bureau doet voor de klant het volgende:

Een "No cure, no pay" eerste onderzoek bij de klant thuis naar de energie situatie. De adviseur kijkt onder andere  naar mogelijkheden voor NegaWatts, Isolatie, PV, Zonneboilers, aardwarmte en warmtepomp, etc. 

Daarna onderzoekt het EFA verschillende financierings mogelijkheden.

Vervolgens onderzoekt het EFA hoe er optimaal gebruik gemaakt kan worden van gemeentelijke, landelijke en Europeesche subsidies.

Het EFA onderhandeld met de energiemaatschappij over FeedIn tariefen zodat overtollige electriciteit terug gegeven kan worden aan het electriciteitsnetwerk.

Nadat is vastgesteld welke systemen technisch en economisch mogelijk zijn en de klant een duidelijk beeld heeft van de verplichtigen en de maandelijkse lasten (die veel minder zullen fluctueren dan de gewone energieprijzen), geeft de klant zijn/haar accoord.

Het EFA vraagt daarna de diverse vergunningen aan bij de gemeente, provincie en het rijk.

Het EFA maakt de finaciering rond en besteld de oplossing. Daarna geeft zij de installatie opdracht door aan een van de gecertificeerde installatie bedrijven.

Het EFA bespreekt de nieuwe verwachte energieafname voor dit gezin met de energieleverancier zodat direct na oplevering van het nieuwe systeem de maandelijkse kosten voor de traditionele energieafname gecorrigeerd worden.

De installatie word opgeleverd en de klant gebruikt de kostenbesparingen aan traditionele energie om een groot deel van de maandelijks terugkerende financieringskosten van dit project te betalen. 

Met andere woorden de klant geeft aan iets te willen doen op het gebied van alternatieve energie. Het EFA doet al het onderzoek, regelt de financiering (op naam van de opdrachtgever), regelt de vergunningen en subsidies, regelt de installatie en het enige dat de klant hoeft te doen is een handtekening zetten en de (vaste hypotheek) rente te betalen. Het EFA is niet erg kapitaal intensief omdat het voornamelijk gebruik maakt van kennis over energie systemen, financieringen, vergunningen en subsidies.

Inkomsten kunnen worden gegenereerd uit:
- Het "No cure, no pay" onderzoek,
- Marge op de bestelde apparatuur (groothandel kortingen)
- Commissie over de installatie opdracht.

Geen opmerkingen: