maandag 17 november 2008

Oefening Interdependence, Covey


Een van de begrippen die Covey introduceert in "The seven habits" is het begrip "Interdependence". Het begrip "dependence" is gemakkelijk te vertalen naar afhankelijkheid en "independence" als onafhankelijkheid, maar hoe vertaal je nou "interdependence"? De Nederlandse vertaling is "wederzijds afhankelijk" geworden. Mijn vrouw Jacomien combineerde verschillende ideeën op een leuke manier om dit in een korte activiteit zichtbaar en vooral voelbaar te maken. Jacomien heeft veel ervaring met creatieve therapieën opgedaan in de tijd dat we in Amerika woonden. Het idee dat de basis vormt voor deze oefening komt van een presentatie van Maranza een paar weken geleden.

Het idee is dat de wederzijdse afhankelijkheid op een leuke manier gevoeld kan worden door de cursisten in een kring te laten staan en ze allemaal in hun gedachte twee mensen te laten kiezen.
Daarna vraag je iedereen zo te gaan staan dat zij samen met de twee andere mensen die je gekozen hebt (maar die niet weten dat ze door jou gekozen zijn) een regelmatige driehoek vormen. Het kan wel even duren voordat de boel een beetje tot rust komt. Het leuke aan deze oefening is dat als iemand ergens anders gaat staan er vaak een heleboel andere mensen ook weer moeten verplaatsen om de driehoeken weer regelmatig te maken. Door deze oefening, die je tussendoor kunt doen als de energie in de ruimte even wat lager is, merken de mensen wat het is om interdependent te zijn. Dingen die jij doet hebben invloed op je omgeving en je omgeving heeft invloed op jou.

Er bestaat een risico dat iemand uit de groep door niemand anders gekozen wordt. Als deze persoon zich beweegt zal de groep niet veranderen. Als je dit merkt ga dat dan niet uit de weg maar vraag aan die persoon hoe dat voelt.

Een mooie manier om aan te geven dat indepence (onafhankelijkheid) niet echt bestaat is om te vragen wat iemand voor elkaar gekregen heeft in zijn of haar leven dat niet door iemand anders gegund is. Voorbeeld: goede baan, die heb je gekregen omdat iemand anders hem je gunde. Eigen bedrijf, heb je gekregen omdat de klanten jou de opdrachten gaven. Zo merk je dat bijna alle dingen in je leven er zijn omdat iemand anders er mee instemde en je het gunde.

Via Essentrium Training en Consulting kunnen dit soort oefeningen ook bij jullie professioneel begeleid worden. Bel me voor meer informatie: Robert Ilbrink 06 43 98 52 90 of email naar trainingen@essentrium.com

Mocht je graag persoonlijke feedback of commentaar willen geven i.p.v. de zichtbare commentaren onderaan iedere post, dan kan dat door dit formulier te gebruiken. Alvast bedankt voor je reactie

Geen opmerkingen: