dinsdag 11 november 2008

Lessen van Toyota


In "Decoding the DNA of the Toyota Production System" uit 1999 beschrijven de professoren Steven Spear en H. Kent Bowen verschillende aspecten van het Toyota productie systeem. In een recent podcast interview met Professor Kent Bowen vertelde hij hoe ze bij Toyota elke vorm van onduidelijkheid over probleem oorzaken uit de weg willen ruimen. Om na het vaststellen van een probleem zo snel mogelijk alleen die productie faciliteiten die het probleem veroorzaken uit te kunnen schakelen en de rest ongemoeid te kunnen laten beschreef Professor Kent Bowen twee aspecten.

Er is nooit een "many to many" relatie tussen de verschillende productie stadia maar altijd een "one to one" relatie. Dit wil zeggen dat als er meerdere machines zijn die één bepaald onderdeel maken voor een volgende fase in het proces en in de volgende fase staan ook weer meerdere machines om die onderdelen te verwerken dan gaan niet alle gemaakte onderdelen van alle machines in één bak naar het volgende station, maar per machine een bak en in die bak in de volgorde van productie.

Als het even mogelijk is zal Toyota volgens Professor Kent Bowen altijd proberen het volgende schema aan te houden:

Machine A produceert uitsluitend en alleen voor machine X
Machine B produceert uitsluitend en alleen voor machine Y
Machine C produceert uitsluitend en alleen voor machine Z

Snellere root cause analysis:
Als er nu problemen onstaan bij machine Y, kunnen de andere machines gewoon doorwerken en als het probleem eerder in het productiestadium blijkt te zitten hoef je niet de machines A en C te controleren want die hebben nooit iets aan machine Y geleverd.

Daarnaast produceren ze als het mogelijk is ook alléén als er afname is. Ze produceren dus niet vooruit omdat het dan mogelijk is dat een hele batch afgekeurd moet worden, terwijl je zonder groot buffer al snel merkt als er ergens een kwaliteitsprobleem is in een eerdere fase van het productiesysteem.

Daarnaast gebruikt Toyota volgens Professor Kent Bowen altijd de zelfde productie methode zodat de methode, door continue kleine aanpassingen, steeds sterker wordt.

Als laatste vertelde Professor Kent Bowen dat Toyota het productie proces afschermt tegen de innovatie stroom van buitenaf. Liever zelf in kleine stappen innoveren dan iedere paar maanden weer met iets totaal anders van buitenaf geconfronteerd worden.

Geen opmerkingen: