woensdag 10 december 2008
Drinken uit een brandweerslang
maandag 17 november 2008
Oefening Interdependence, Covey
Oefening tijdmatrix, Covey
dinsdag 11 november 2008
Lessen van Toyota
maandag 10 november 2008
Ecologisch Financieel Adviesbureau
Serious Games en het Basis Onderwijs
vrijdag 7 november 2008
DigiKring 2.1
Van achteren naar voren werken
donderdag 6 november 2008
Training in Secondlife
Video training en simulatie
Mindmaps in the cloud
woensdag 5 november 2008
Automatisch nieuwe berichten ontvangen
Podcasts abonneren
Dopamine en leren
Tijdens het interview werd ook de link met leren gemaakt. De hypothese is dat ouderen moeilijker leren omdat de hersenen minder gevoelig worden voor de beloning zodat je iets vaker moet herhalen of met veel meer motivatie, energie en enthousiasme voordat het goed onthouden wordt.
dinsdag 4 november 2008
Video Conferencing
maandag 3 november 2008
Storytelling op de werkvloer
donderdag 30 oktober 2008
TED Talks in Nederland
Naast de TED-Talks uit Amerika is er ook een Nederlandse versie. Veel van de TED presentaties zijn geweldig zoals ik laatst beschreef met de presentatie van Hans Rosling.
Nu ik de Nederlandse versie gevonden heb en ik ze via Ning kan volgen ga ik binnenkort een van de Nederlandse sessies bijwonen.
Naast de TED-Talks kijk ik ook heel af en toe bij BigThink .
Mocht iemand nog andere interessante sites kennen met video's die aanzetten tot denken laat dat dan even weten door een reactie te plaatsen.
woensdag 29 oktober 2008
Mindmapping
dinsdag 28 oktober 2008
Microsoft Learning Content Development System (LCDS)
maandag 27 oktober 2008
IJsbrekers
vrijdag 24 oktober 2008
Statistieken, ja leuk!
donderdag 23 oktober 2008
Onderzoek, Training, Coaching
woensdag 22 oktober 2008
Manager Tools
Gisteren liet ik een overzicht zien van podcasts waar ik veel naar luister. Vandaag wil ik iets dieper ingaan op één van deze podcasts. Het is de Manager-Tools podcast.
Dit is een Amerikaans programma met veel zinvolle basis zaken zoals het houden van wekelijkse één-op-één besprekingen met de medewerkers en het plannen van de werkzaamheden.
Je merkt wel dat Mark Horstman en Mike Auzenne beide zijn opgeleidt aan de Amerikaanse militaire academie "West Point". Er wordt in mijn optiek te veel uit gegaan van een top-down methode en er wordt te weinig aandacht gegeven aan een kritische analyse van de situatie en het begeleiden en uitdagen van de medewerkers om ook hen kritisch naar de eigen werksituatie te laten kijken.
Maar omdat de podcast zoveel andere belangrijke zaken bespreekt blijft dit een van mijn favoriete programma's en neem ik de top-down aanpak graag voor lief.
dinsdag 21 oktober 2008
Favoriete podcasts
Ik luister veel naar podcasts. Het begon rond 2001, ik luisterde toen tijdens mijn "commute" van New York naar New Jersey veel naar de wereld omroep (RNW). Dit kon je toen nog niet downloaden, laat staan automatisch via RSS. In die tijd was alles "streaming". Voordat ik naar huis ging startte ik de dagelijkse audio stream van de RNW met het volume op nul. Als de hele uitzending gebufferd was, zette ik de speler terug naar het begin en liet hem afspelen. Met de laptop in de rugzak en de oortelefoontjes in luisterde ik zo wandelend door New York naar het Nederlandse nieuws. In het voorjaar van 2005 ontdekte ik podcasts en RSS feeds en dat heeft mijn media consumptie patroon dramatisch veranderd. Tegenwoordig luister ik bijna niet meer naar de radio. De programma's waar ik nu naar luister kunnen grofweg worden ingedeeld in een paar categoriën:
Business:
- 43 Folders (pod-fading?)
- AMA Edgewise
- BNR Nieuwsradio
- FIR
- Killer Innovations (pod-fading?)
- Knowledge at Wharton
- Lean Manufactoring
- Lean Blog Podcast
- Manager Tools
- Peter Day's world of buisiness
- The advanced selling podcast
Technologie:
- Bootcamp
- Buisiness Week
- IT Conversations
- Security Now (TWIT)
- Radio Online TROS
Wetenschap:
- BASF
- Discovery
- Hoezo Radio
- Science Times
Sociale zaken:
- A world of possibilities
- Open Source Radio
- TED Talks
- VPRO OVT
maandag 20 oktober 2008
Maranza en Performa
Dit jaar hebben ze de ploeg sterk uitgebreid om workshops, trainingen en improvisatie theater aan bedrijven te kunnen aanbieden. Zo maar een greep uit het repertoire van Maranza: Leiderschap met Koning en Nar, Verhaal in Bedrijf, Creativiteit en Innovatie, Toegepaste Improvisatie Technieken, Improvisatie en Provocatief Coachen. De dag werd afgesloten met een theater voorstelling waarbij een werk situatie van een van de bezoekers op eigen en ludieke wijze werd verbeeld. Ik hoop Marihuela, Andre en de rest van het team volgend jaar op de Performa beurs aan te treffen, want dat is echt de volgende stap voor hen. (www.maranza.nl)
Performa 2008 in Utrecht. Twee dagen lang lezingen en voordrachten en natuurlijk gesprekken met collega's en vrienden. Performa is een beurs rond HR en training. In de gesprekken merk ik dat veel aanbieders nog steeds een strikte scheiding hebben tussen de trainingsaspecten (gedrag en kennis) en de omgevingsaspecten (procedures, systemen, workflow, etc.) waardoor de ROI van de training in mijn optiek niet optimaal kan zijn. Als je tijdens de trainingsanalyses (TNA en Performance Gap Analysis) er van uit gaat dat je niet kunt of mag sleutelen aan de omgeving en dat alle prestatieverbeteringen moeten komen uit gedrag en/of kennis, laat je veel potentieel tot verbetering liggen. (www.performa.nl)
maandag 29 september 2008
Wat er goed ging en wat er mis ging.
vrijdag 26 september 2008
Van opdracht naar taken, het lijkt zo voor de hand liggend.
Zeker als er sprake is van een grote mate van zelf management binnen een bedrijf is het belangrijk om medewerkers (initieel) te begeleiden bij het vertalen van opdrachten (of doelen) naar taken. Managers doen dit het beste in de wekelijkse één-op-één vergaderingen.
Het omzetten van opdrachten naar taken geeft meer houvast en overzicht.
"Lever het salesrapport voor het einde van de week in"
is vaak lastiger en wordt sneller uitgesteld dan:
Mail Monique en vraag naar de omzetcijfers van de afgelopen maand.
Mail Daniël, Carla, Geert, Peter en Ursula en vraag om hun kopij.
Schrijf je eigen kopij.
Verwerk de omzetcijfers in het analyseprogramma.
Controleer of iedereen zijn/haar kopij heeft ingeleverd.
Open de template en plaats de nieuwe omzetstatistieken erin.
Plaats de kopij van iedereen.
Sla het document op en stuur het ter controle door naar Astrid en Jürgen.
De medewerker ziet meteen wat er nog gedaan moet worden en het “uitstellen" van het werk wordt vaak sneller overwonnen. De taken zijn klein genoeg om snel even uit te kunnen voeren. De manager meet de voortgang van de opdrachten/projecten redelijk objectief aan de hand van de afgewerkte taken en niet meer als een geschat percentage van het hele project. Zo worden kleine achterstanden sneller opgemerkt, wat voor terugkoppeling via b.v. de Balanced Scorecard belangrijk is.
donderdag 25 september 2008
Meten is weten, maar dan . . . .?
Systemen zoals de Balanced Scorecard zijn mooi om snel inzicht te krijgen over de voortgang van verschillende bedrijfsonderdelen. De top managers krijgen zo op een eenvoudige manier te zien welke afdelingen op schema liggen en waar dit niet het geval is.
Het is een meetinstrument, net zoals de stopwatch voor een wielrenner een meetinstrument is.
Maar stel nou dat jou afdeling achter loopt bij de gestelde doelen. Wat dan? Hoe kun je dan de prestaties verbeteren? Wat je niet krijgt zijn inzichten over hoe je de prestaties dan kunt verbeteren.
Net zoals een stopwatch niets zegt over wat je moet doen om sneller te gaan.
Pas als je een onderzoek hebt gedaan naar de achterliggende oorzaken van de verschillende knelpunten, kun je plannen ontwikkelen om deze aan te pakken. De balanced Scorecard helpt je daar niet bij. Het is een meetinstrument en geen analyse/correctie instrument.
woensdag 24 september 2008
IJsbrekers
Er zijn vele vormen van ijsbrekers (opdrachtjes om tijdens het begin van de training elkaar beter te leren kennen). Sociometrische vragen (ontwikkeld in 1932 door Moreno) zijn vragen waarbij de deelnemers “antwoorden” door middel van hun (zichtbare) positie in een vlak of op een denkbeeldige lijn.
Een eenvoudige vraag zou kunnen zijn: “Hier begint het alfabet met de letter A en daarginds eindigt het met de letter Z. Ga met z'n allen op deze denkbeeldige lijn staan zo, dat je op alfabetische volgorde staat met je voornaam”. Hierdoor moeten de deelnemers opstaan, elkaars naam vragen en met elkaar overleggen over de volgorde.
In dit geval zal de uitkomst niet zoveel zeggend zijn, maar bij vragen als “laat eens zien waar je bent met betrekking tot jouw energie” en iedereen zoekt “zijn” plaatsje op op de sociometrische lijn, daarna ziet iedereen in één oogopslag waar de ander zich bevindt.
Andere vragen kunnen zijn “Hoeveel jaren ben je in dienst”, “Voel jij je introvert of juist extravert”, “Hoeveel training heb jij al gehad”, “In hoeveel landen ben jij geweest”, “Hoe tevreden ben jij met je werk”, “Hoeveel heb je echt toegepast van je laatste training” . Of als je de deelnemers niet op een lijn maar in b.v. een vierkant vlak wilt laten gaan staan kun je beginnen met een vraag als “Welke vorm van training is voor jou het fijnste: hoek 1= klassikaal, hoek 2=on the job, hoek 3=één-op-één training/coaching, hoek 4=zelfstudie”. De mensen gaan nu ergens in het vlak staan.
Zo zijn er nog vele vormen van Sociometrische oefeningen waarbij je heel snel visueel krijgt wat er in een groep leeft.
dinsdag 23 september 2008
Pizza's lezen
De vier basis vormen van motivatie en hoe we bijna altijd de verkeerde kiezen.
Je komt het eigenlijk iedere dag wel tegen, die verschillende vormen van motivatie maar één vorm zie je wel het meeste. Op het moment dat je dit schema kent worden situaties vaak veel sneller duidelijk. Het is een eenvoudig schema met vier categorieën. Twee categorieën worden gevormd door de vraag waar de motivatie werkelijk vandaan komt en de andere twee categorieën worden gevormd door de vraag naar het doel.
Intern / extern gemotiveerd. Hier is de vraag waar de motivatie vandaan komt.
Intern is dat de wens om iets te doen echt van binnen uit komt. Voorbeelden kunnen zijn: Het willen lezen van een boek, het willen winnen van een wedstrijd, dat verslag schrijven omdat je het leuk vindt om zo je eigen visie aan je baas te kunnen doorgeven.
Extern is als de motivatie om iets te doen van buiten is opgelegd. In dat geval wil het het eigenlijk niet maar je doet het omdat de ander het vraagt. Voorbeelden kunnen zijn: Je aan de maximum snelheid houden, de tuin maaien voor je partner, de boekhouding bijwerken voor de accountant.
Naar iets toe of van iets weg.
Bij het vermijden doe je iets om te voorkomen dat jou iets vervelends overkomt. Dit is het “weg van iets willen gaan”. Een voorbeeld kan zijn het niet willen krijgen van een bekeuring of het niet ontslagen willen worden. In dat geval kan het zijn dat iemand vaak te hard rijdt behalve daar waar vaak gecontroleerd wordt. Bij het vermijden van ontslag worden die dingen gedaan die het ontslag moeten tegenhouden, maar niet noodzakelijkerwijze die zaken die goed zijn voor het bedrijf. Het gedrag is hierdoor vaak niet goed te voorspellen omdat het doel is ergens vandaan te blijven en daar zijn vele mogelijkheden voor.
Bij het willen bereiken van iets, vertoon je gedrag dat er iedere keer op gericht
is dichter naar je doel te komen. Hierdoor is het gedrag vaak beter te voorspellen. Voorbeelden hiervan zijn: het willen kopen van een mooie nieuwe auto, het willen promoveren naar de volgende functie, het willen organiseren van een feestje.
In het diagram heb ik de segmenten “Weg willen van iets” rood gemaakt omdat dit gedrag het meest ondermijnende is en het slechts te voorspellen. Als we naar de praktijk van alle dag kijken zien we dat heel veel bedrijven hun medewerkers “motiveren” in het segment “Extern/Weg van”.
Pizza en lezen....
Een paar jaar geleden was er eens een experiment om kinderen meer te laten lezen. De kinderen kregen tijdens de zomervakantie iedere keer als ze een boek hadden gelezen een tegoedbon voor een pizza. Het resultaat was dat de kinderen inderdaad meer gingen lezen in de vakantie. Toen de actie afliep was de motivatie om verder te lezen meteen verdwenen en viel het niveau weer terug naar dat van voor het experiment. Het echte doel van de organisatoren was “meer lezen”, het doel van de kinderen was “meer pizza”. Het extern vastgestelde doel “meer lezen” werd een interne motivatie voor meer pizza.
Het groene deel is waar je eigenlijk geen "motivatie" meer nodig hebt omdat je van binnen uit geïnspireerd bent.
Originele link: Alexander Kjerulf
maandag 22 september 2008
Anders denken
Hoe kun je oplossingen vinden die niet meteen voor de hand liggen.
Tijdens brainstorming sessies is het vaak lastig voor deelnemers om ideeën te genereren die buiten het vastgeroeste patroon liggen. Zo kan het zijn dat de deelnemers alleen met standaard oplossingen komen omdat ze door de groep niet afgewezen willen worden of omdat de spelregels van het tussentijds beoordelen overtreden worden.
De spelregels van het niet tussentijds beoordelen dienen duidelijk gemaakt te worden en hier moet iedereen zich aan houden. Om het vertrouwen binnen de groep iets op gang te helpen kunt je ze vragen in de huid te kruipen van bijvoorbeeld: Napoleon, Donald Duck, Mahatma Gandhi, Steven Spielberg, moeder Teresa, E.T., Sir Richard (Branson) van Virgin, Einstein, een Inuit (Eskimo), een 5 jarig kind of een 100 jarige, iemand die blind is, een maffiabaas, een boer, Steve Jobs (Apple), een astronaut, een duiker, enz.
Hierdoor worden de ideeën losgekoppeld van de deelnemer die ze inbrengt en worden de deelnemers met hun gedachten losgemaakt van die standaard oplossingen.
Andere methodes zijn het geheel omdraaien van bestaande zaken. Een voorbeeld is: stel dat er geen papier meer was omdat het net zo duur was als goud, wat zou je dan doen? Stel je voor dat er geen plastic verpakkingsmateriaal meer gebruikt mocht worden.
vrijdag 19 september 2008
Van de splinter en de balk
Enkele jaren geleden werd er door het bedrijfsleven behoorlijk geklaagd over de regeltjes bij de overheid. De overheid doet nu haar best om deze regeltjes terug te dringen en hoe zit dat bij het bedrijfsleven?.
Wij zijn niet zo lang geleden verhuisd en dan moet je het één en ander regelen. Op dat moment merk je pas goed hoeveel frustrerende regeltjes er bij vele bedrijven zijn.
Hypotheek
Zo hebben we een hypotheek geregeld voor het huis waarin we nu wonen. De post voor de hypotheek werd eerst netjes naar het oude adres gestuurd. Na de officiële overdracht begon eerst de verbouwing en een paar maanden later de verhuizing. Via de website van de hypotheekverstrekker even snel de adreswijziging doorgeven. Dit moet een makkie worden want ze hebben per slot van rekening de hypotheek verstrekt op ons huis, dus de (notarieel bekrachtigde) adresgegevens staan al in het systeem, alleen de datum van de feitelijke verhuizing is van belang..... Dat had je gedacht. Je moet een formulier uit printen, Alle verschillende rekeningnummers (hypotheek, bouwdepot, spaar, lopende, etc.) invullen, de namen van de houders, het oude adres, het nieuwe adres, ondertekenen en een kopie van je paspoort bijvoegen en het geheel in een envelop opsturen naar de hypotheekverstrekker.
ADSL
Vóór de verhuizing besloten om de communicatie leveranciers het zelfde te laten. Bij de KPN word, via het web, de verhuizing (eigenlijk opzegging en nieuwe aansluiting met een nieuw netnummer en abonneenummers) van de ISDN aansluiting geregeld. Voortvarend als we zijn meteen de ADSL verhuizing geregeld. Dit is al heel wat minder high-tech. Er moet weer een formulier worden geprint, ingevuld en daarna ondertekend opgestuurd naar een postbus nummer. Omdat ik nog geen gegevens heb van de KPN over de nieuwe telefoonnummers, laat ik die op het ADSL verhuisformulier tijdelijk blank. Wat denk je, als ik van de KPN de nieuwe telefoonnummers krijg mag ik die niet mondeling of in een email aan de ADSL leverancier doen toekomen. Ik moet weer het formulier op hun website opzoeken en uitprinten, invullen en in een envelop opsturen. Dan twee dagen later weer bellen om te controleren of ze de brief ontvangen hebben en deze verwerkt is.